Trefmagazine.nl

Vol met interessante blogartikelen

Blog

Een social media verslaving bespreekbaar maken

Nog nooit in de geschiedenis van de mens is iedereen zo verbonden met elkaar geweest als nu. Overal ter wereld kunnen mensen met elkaar in contact komen via social media en dat is natuurlijk een prachtige ontwikkeling geweest. Maar tegelijkertijd brengt dit ook de nodige problemen en verantwoordelijkheden met zich mee. Steeds vaker kom ik mensen tegen en lees ik artikelen over mensen die kampen met een social media verslaving. Niet iedereen die het leuk vindt om online te zijn heeft per definitie een social media verslaving, maar er zijn gevallen waarbij hier zeker sprake van is. In deze blog zou ik graag een aantal veelvoorkomende kenmerken behandelen. Ook geef ik graag een aantal tips hoe hier mee om te gaan. Zelf ken ik verschillende mensen in mijn omgeving die hier last van hebben of hebben gehad en deze tips hebben hun enorm geholpen. Soms is het ook gewoon eens goed om te lezen wat een social media verslaving precies inhoudt en wat je er tegen kan doen. Op het moment dat je jezelf hierin herkend, of mensen in je omgeving opmerkt die mogelijk last hebben van een social media verslaving, kan je deze tips toepassen om hen te hulp te komen. Lees gauw verder en ontdek of jij hier iets aan hebt!

Een social media verslaving sluipt er ongemerkt in

Overal waar je om je heen kijkt zie je mensen die gebruik maken van social media. Logisch, dit doe ik zelf ook. Je wil namelijk in contact komen met vrienden en familie en zien wat er speelt in de wereld. Maar ongemerkt ben je misschien meer online actief dan dat je zou willen. Van sommige mensen hoor ik dat zij uren per dag actief zijn op social media zonder dat ze dit soms zelf echt doorhebben. Een aantal kenmerken van een social media verslaving zijn dat je continu online wil zijn, je afsluit van sociale gelegenheden en ook dat school of werk te lijden heeft onder jouw drang naar sociale media. Dit heeft mogelijk slaapgebrek, vermoeide ogen, onzekerheid en zelfs depressie.

Probeer daarom gebruik van social media te beperken. Maak afspraken met jezelf en je omgeving, praat erover als je niet precies weet hoe je hiermee om dient te gaan. Hou je ogen open en kijk of je dit soort situaties in jouw eigen omgeving kunt zien. Probeer zo iemand te helpen door met hem of haar in gesprek te gaan. Soms kan dit al enorm helpen en iemand doen beseffen dat er dingen anders moeten. Natuurlijk kun je ook altijd hulp zoeken bij iemand die je vertrouwt, of iemand die hierin is gespecialiseerd. Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt! 

Geef een reactie

Thema door Anders Norén