Vol met interessante blogartikelen

Blog

Laminaat of pvc vloeren? Wat kies jij?

Ik trakteer mezelf op iets enorms dit jaar: ik ga mijn huis een make-over geven. Maar niet alleen een nieuwe kast of een paar plantjes van de Ikea (ja, de kast heeft een naam die je niet uit kan spreken), maar alles helemaal opnieuw. Een nieuwe kleur op de muren, een aantal nieuwe deuren én, wat ik nog wel het spannendst vindt: een nieuwe vloer. Ik twijfel alleen nog tussen twee soorten vloeren: laminaat en pvc vloeren. Ze hebben allebei voordelen en nadelen ten opzichte van elkaar. Zullen we samen even kijken wat die zijn, en hoe de vloeren werken? Misschien doe jij ook nog wel inspiratie op voor jouw huis!

Overeenkomsten en verschillen

Allebei de vloeren, dus zowel laminaat als pvc vloeren, zijn van een kunststof materiaal gemaakt. Ook bestaan ze beiden uit kunststof, meestal met een print op de bovenkant (bijvoorbeeld om de look van hout te imiteren, wat je bij veel laminaat ziet). Daar overheen zit weer een beschermlaag, zodat de print geen schade oploopt van huisdieren of schuiven met meubilair. Dan komen echter ook meteen de verschillen om de hoek kijken. Pvc vloeren worden gemaakt van een materiaal genaamd Polyvinylchloride, een dun, soepel en makkelijk te bewerken materiaal. Laminaat, daarentegen, bestaat uit verschillende lagen kunststof materiaal die samengeperst zijn met een lijm ertussen. Laminaat is dus een stuk steviger en een stuk minder soepel dan pvc.

De voordelen van pvc vloeren

Laat je niet foppen door het dunne, soepele voorkomen van pvc vloeren. Het materiaal is nog steeds kwalitatief goed en zeer stevig. Ook kunnen pvc vloeren gelijmd gelegd worden, waardoor een beschadigd deel van de vloer individueel verwijderd kan worden, hersteld en weer teruggeplaatst, zonder dat de rest van de vloer hieronder moet lijden. Ook zit er bij het leggen van pvc vloeren geen ruimte tussen de vloer en haar ondergrond. Dit is fijn voor als je boven mensen woont: de vloer laat namelijk een stuk minder geluid door. Ook maakt deze eigenschap pvc vloeren erg geschikt voor vloerverwarming.

De voordelen van laminaat

Laminaat bestaat dus uit verschillende lagen kunststof of hout die samengeperst zijn tot een dunne, stevige plank. Het is ten eerste ontzettend makkelijk te onderhouden, omdat het oppervlakte (met de print en de beschermingslaag, plus het materiaal van het laminaat zelf) zo glad is. Ook is er ontzettend veel laminaat op de markt, wat je enorm veel keuze geeft. Wil je een donkere vloer met de illusie van diepe houtgroeven? Dat kan! Iets anders? Dat kan ook!

Ik weet nog niet helemaal voor welke vloer ik ga. Ik neig naar pvc, maar ik vind de keuzevrijheid van laminaat heel fijn. Wat zou jij doen?

 

Geef een reactie