Trefmagazine.nl

Vol met interessante blogartikelen

Blog

Het recyclen van glas

Ik heb mij de laatste tijd steeds meer zitten verdiepen in het recyclen van spullen. Niet alleen hoe ik met mijn eigen spullen duurzamer om zou kunnen gaan of het een nieuw leven zou kunnen geven. Maar ook hoe afvalstromen in de wereld om mij heen werken. Ik dacht altijd dat plastic een van de belangrijkste afvalstromen hiervoor was. Wat bleek na wat verdiepen en veel lezen, dat juist glas het ideale product is voor recycling. Het kan namelijk volledig worden herwonnen en er vindt geen downcycling plaats wanneer het gerecycled wordt. Bij andere producten gebeurt dit namelijk wel, dit houdt in dat de kwaliteit of de hoeveelheid achteruitgaat bij het recyclen. Het gaat dus letterlijk naar beneden. Bij glas is dit niet het geval, glas kan oneindig gebruikt worden als grondstof voor nieuw glas zonder dat er kwaliteitsverlies plaats vindt. 

Inzamelen

Het is wel de bedoeling dat het glas schoon in de glas container wordt gegooid. De glas container is bedoeld voor schone glazen flessen en potten. Deze potten mogen wel verschillende kleuren hebben. Bij sommige inzamelpunten zijn er verschillende stromen voor elke kleur glas. Wat een belangrijk puntje van aandacht is dat men geen ovenschalen, hittebestendig glas, pannen, theekannen en andere huishoudelijke spullen in de glas containers gooit. Deze zijn namelijk bedoeld voor de glazen potten en flessen. De glas containers waar deze potten en flessen in worden verzameld zijn er vaak in de twee meest voorkomende vormen. Namelijk een ondergrondse container of een rolcontainer. De ondergrondse container komt vaak voor bij supermarkten of op grote terreinen. Denk hierbij aan campings, voetbalclubs, pretparken of grote parkeerplaatsen. 

Twee soorten containers

Het voordeel van een grote ondergrondse container is dat er veel meer inpast. Ze kunnen wel meters diep zijn. Vaak als je het glas hier ingooit hoor je het een heel stuk naar beneden vallen en dan kapotgaan. Deze ondergrondse containers hoeven dus ook minder vaak geleegd te worden dan de wat kleine rolcontainers. Deze rolcontainers die voor glas worden aangeboden zijn vaak 240 liter. Dit is een stuk kleiner dan een ondergrondse container. Het nadeel is dus dat op plekken waar veel mensen hun glas willen weggooien om te recyclen de container snel vol zal zitten. Maar deze container is juist uitstekend in te zetten op plekken waar wel een kleine hoeveelheid glas gerecycled wil worden maar niet veel ruimte is. Door ruimtegebrek of door de kleine hoeveelheid glas is er dan geen vraag naar een ondergrondse container, dan is de rolcontainer dus perfect. In beide gevallen wordt het glas in ieder geval opgehaald en daarna gerecycled. Dit is dus ideaal om een steentje bij te dragen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén