Vol met interessante blogartikelen

Blog

Gezamenlijk bedrijfspand huren of toch je eigen pandje?

Ben je opzoek naar een kantoor, magazijn of een werkplek voor jouw onderneming? Dan is het kiezen: Een gezamenlijk bedrijfspand waar meerdere ondernemingen in zitten, of een eigen kantoor pand huren/kopen. Beide heeft zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel geven we jou advies en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan jij een goede keuze maken en op de juiste plek terecht komen.

Gezamenlijk bedrijfspand huren

Een gezamenlijk bedrijfspand huren doe je vaak wanneer je voor het eerst gaat beginnen. Het is een mooie eerste stap. Vanuit huis werken kan niet meer omdat je personeel aangenomen hebt, en je wil je toch volledig kunnen focussen op je werk. In een gezamenlijk bedrijfspand zitten verschillende soorten bedrijven en daardoor heb je een aantal leuke voordelen:

  • Je leert verschillende bedrijven kennen
  • Je leert verschillende mensen kennen, waardoor jij je netwerk kan vergroten
  • Vaak kan je leuke samenwerkingen aangaan met andere bedrijven

Bovenstaande voordelen kunnen een boost geven voor je eigen bedrijf. En het is altijd fijn om die te hebben. Daarnaast heb je ook een aantal praktische voordelen. Vaak betaal je één bepaalde huurprijs waar alles bij zit. Hier zitten bijvoorbeeld gas, water, licht voorzieningen bij in, afvalbelasting, lunch, enz. Dit zijn dingen die je anders allemaal zelf moet afsluiten.

Er zitten ook een aantal nadelen aan vast:

  • Beperkte mogelijkheid tot uitbreiding
  • Beperkte mogelijkheid tot eigen feestjes
  • Vaak geen buitenruimte

Eigen bedrijfspand huren/kopen

Dit doe je snel wanneer je erg hard groeit en steeds plek/ruimte te kort komt of bijvoorbeeld een magazijn nodig hebt. Een bedrijfspand huren is vaak nog iets toegankelijker dan direct een pand kopen. Wanneer je als bedrijf stabiel bent dan kan je overwegen om een pand te kopen. Uiteindelijk zal huren goedkoper zijn, en als je wil kan je er weer uit wanneer je verder moet opschalen. Het hebben van een eigen pand brengt ook weer een aantal voordelen met zich mee:

  1. Eigen beschikking over indeling van het kantoor
  2. Mogelijkheid te verbouwen van het kantoor
  3. Geen last van andere bedrijven/belangen
  4. Het zelf regelen van overige zaken

Voordeel 4 is een groot voordeel. Je regelt bijvoorbeeld zelf je afval (zoals een rolcontainer of een andere afvalbak) en je bepaald zelf waar je dit regelt en tegen welke prijs te gedaan wordt, in plaats van dat dit via de gezamenlijke bedrijfspanden gaat

Conclusie: Bedenk goed in welke situatie je bevind als bedrijf en maak op basis daarvan je keuze.

Geef een reactie