Trefmagazine.nl

Vol met interessante blogartikelen

Blog

Slechthorend? Een hoortoestel maakt je leven mooier

Naarmate je ouder wordt, kan de kwaliteit van je gehoor een stuk minder worden. Ineens moet je de televisie of muziek harder zetten, kun je gesprekken niet meer zo goed volgen. Het sluipt er heel geleidelijk in. En dan komt de vraag: neem ik een hoortoestel of niet? De meeste mensen voelen weerstand als ze nadenken over een gehoorapparaat. Echter kan het je leven flink verbeteren en zelfs mooier maken. Hier lees je waarom.

Wat is een hoortoestel?

Een hoortoestel is een klein apparaatje dat je in je oor stopt. Deze helpt om het beschadigde gehoor geluiden weer beter te verwerken. Het maakt de geluiden luider, zodat iemand met slecht gehoor deze weer kan horen. Er zijn verschillende soorten hoortoestellen. Zo heb je hoortoestellen die zo klein zijn dat ze bijna niet opvallen. Ook heb je hoortoestellen die op batterijen werken, maar je hebt ook oplaadbare hoortoestellen die je aan het einde van de dag gemakkelijk aan de lader legt.

De voordelen van een hoortoestel

Het nemen van een hoortoestel brengt vele voordelen met zich mee. Zo kun je eindelijk weer naar je favoriete muziek luisteren en televisie kijken zonder het volume zo hard te zetten dat andere mensen in de ruimte er last van hebben. Ook kun je weer genieten van subtiele geluiden om je heen, zoals het fluiten van de vogels in de ochtend of de regen die zachtjes tegen het raam tikt. Dat zijn geluiden waarvan je niet door hebt dat je ze mist totdat je ze eindelijk weer hoort. Deelname aan het verkeer wordt ook weer een stuk veiliger als je een gehoorapparaat draagt. Het kan namelijk zeer gevaarlijk zijn als je als voetganger of fietser andere voertuigen niet aan kunt horen komen.

Minder eenzaamheid

Mensen die een hoortoestel nemen kunnen zich een stuk minder eenzaam voelen. Dat komt omdat je eindelijk weer deel kunt nemen aan gesprekken. Niet alleen is het voor jou prettig dat je niet constant hoeft te vragen of je gesprekspartner dat wat hij gezegd heeft kan herhalen. Ook voor de mensen die met jou in gesprek gaan is het een stuk prettiger, omdat ze niet meer hun stem hoeven te verheffen.

Een hoortoestel kiezen

Een hoortoestel kies je niet zomaar even uit. Als je van plan bent om over te gaan op een hoortoestel, is het verstandig om langs een audicien te gaan voor een hoortest. Zo weet je precies hoe je gehoor er aan toe is en kun je je laten informeren over de verschillende hoortoestellen. Dan weet je zeker dat je een hoortoestel hebt die bij je past.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén